Trójkąt kulinarny, body positivity, jednopłciowy model ciała to niektóre z zawartych w publikacji pojęć objaśniających jak ludzkie ciała kształtują się i są kształtowane przez społeczeństwo. Książka zabiera czytelnika w podróż przez różne sfery życia społecznego, w których ciało ludzkie odgrywa kluczową rolę: od medycyny i choroby po religię i pracę, od jedzenia i sportu po zagadnienia płci i piękna, od wymiaru temporalnego przez media po seksualność. Przybliża polskiemu czytelnikowi dorobek światowej socjologii ciała, prezentuje badania, klasyczne i współczesne koncepcje teoretyczne, a także najważniejsze kierunki badań w Polsce.
W rozmowie w Radio Łódź dr Dominika Byczkowska-Owczarek, redaktorka publikacji koncentruje się na temacie ciała w kontekście pracy.
Link do rozmowy: https://radiolodz.pl/jak-praca-ksztaltuje-nasze-cialo-podcast,333067/
Link do książki: https://wydawnictwo.uni.lodz.pl/.../cialo-i-spoleczenstwo/