Profesor dr hab. Joanna Rytka ukończyła studia biologiczne w Uniwersytecie Warszawskim w 1960 r. Stopień doktora nauk biologicznych w zakresie biochemii nadała Jej Rada Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Łódzkiego w 1967 r., stopień zaś doktora habilitowanego nauk biologicznych Rada Naukowa Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN w 1979 r. W roku 1990 uzyskała tytuł naukowy profesora nauk biologicznych.

Odbyła staże badawcze w Cornell University (Ithaca, NY), Monash University (Melbourne) i Uniwersytecie w Bochum.

W latach 1960–1970 pracowała na Wydziale Farmacji Warszawskiej Akademii Medycznej, a od 1970 r. była pracownikiem Zakładu Genetyki Drobnoustrojów, następnie zaś Zakładu Genetyki Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.

Tematyka Jej opracowań dotyczy genetyki i genomiki drożdży jako organizmu modelowego w badaniach różnych aspektów fizjologii komórki, regulacji ekspresji genów i genetycznej regulacji metabolizmu, w szczególności chorób mitochondrialnych. Seria Jej prac odnosiła się do mechanizmu biosyntezy hemoprotein w komórkach drożdży.

Profesor J. Rytka jest autorką 82 publikacji w czasopismach o międzynarodowym zasięgu, w tym takich, jak „Cell” i „Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA”.

Wypromowała 22 doktorów. Wartość indeksu Hirscha Jej dorobku naukowego wynosi 21; Jej prace były cytowane 1464 razy.

Spośród Jej osiągnięć organizacyjnych należy wymienić przede wszystkim organizację 25. Międzynarodowej Konferencji „Yeast Genetics and Molecular Biology” w Olsztynie (2011 r.). Profesor J. Rytka przez wiele lat (1990–2011) była członkiem Finance & Policy Committee of the International Conferences on Yeast Genetics and Molecular Biology i członkiem dwu programów genomiki funkcjonalnej European Science Foundation: Integrated Approaches to Functional Genomics (2000–2005) oraz Frontiers of Functional Genomics (2006–2011).


Opracowanie: Grzegorz Bartosz