Wigilijne potrawy, tradycje i obyczaje
Zaproszonych gości powitała prorektorka ds. umiędzynarodowienia nauki i kształcenia dr hab. Katarzyna de Lazari-Radek, prof. UŁ.
Grudzień i święta to wyjątkowy czas – pełen spotkań, budowania relacji, radości, wspólnego raczenia się smakołykami. Wspaniale być tu z wami, widzieć tylu młodych, energicznych ludzi, reprezentujących tak wiele krajów i kultur. Co może być piękniejszego od bycia razem w tak ciepłej, pełnej radości i miłości atmosferze. Cieszę się, że jesteście z nami. Bawcie się dobrze!
– mówiła prof. Katarzyna de Lazari-Radek.
W atmosferę polskich Świąt Bożego Narodzenia wprowadziły studentów i studentki pracownice Biura Współpracy z Zagranicą UŁ, opowiadając o tradycjach i zwyczajach towarzyszącym Wigilii oraz następującym po niej świątecznym dniom. Goście mogli skonfrontować polskie obyczaje z panującymi w ich krajach. Tę część zakończył quiz dla uczestników, sprawdzający wiedzę o polskich obyczajach świątecznych, a potem przyszedł czas błogiej konsumpcji tradycyjnych wigilijnych potraw. Osoby studiujące z innych krajów europejskich, a także z Azji, Afryki, Ameryki mogły skosztować śledzia, karpia w galarecie, pierogów z kapustą i grzybami oraz innych dań. Nie obyło się oczywiście bez życzeń i tradycyjnego łamania opłatkiem.
2600 zagranicznych studentów UŁ
Na uroczyste obiady świąteczne zapraszane są zazwyczaj osoby z pierwszych lat studiów. Dla wielu z nich jest to pierwsza okazja do spotkania w tak licznym gronie z koleżankami i kolegami z innych krajów, a także z przedstawicielami władz uczelni. Na Uniwersytecie Łódzkim studiuje dziś prawie 2600 studentów z około 90 krajów. Od lat spotkania świąteczne, pozwalające poznać polskie tradycje, cieszą się wśród nich tak dużą popularnością, że uroczyste obiady organizuje się w dwóch turach.
Fotorelacja z obiadów świątecznych
Materiał: Centrum Komunikacji i PR UŁ
Zdjęcia: Maciej Andrzejewski (CKiPR UŁ)