Miody od UŁ dla pacjentów szpitala im. Kopernika

Już po raz trzeci, tradycyjnie w okresie przedświątecznym, Uniwersytet Łódzki przekazał pacjentom onkologicznym szpitala im. Kopernika miód z własnych uli usytuowanych na dachu Biblioteki UŁ i na terenie Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego. Tym razem 30 litrów miodu w pięknie przystrojonych słojach trafiło do chorych na Oddziale Chorób Rozrostowych.

Dr hab. Mariusz Sokołowicz, prof. UŁ
Dyrektor Andrzej Kasprzyk
Artem Luhovyi, opiekun pasieki na EkSoc UŁ
dr Maja Lisik-Habib, kierownik Oddziału Chorób Rozrostowych

Do darowizny dołączyli także ze swoimi miodami członkowie Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej, z którymi od lat współpracuje Uniwersytet Łódzki. Uroczyste przekazanie daru pacjentom odbyło się wczoraj, w mikołajki, na świątecznie udekorowanym oddziale szpitala im. Kopernika. Wzięli w nim udział m.in. dr Maja Lisik-Habib, kierownik Oddziału Chorób Rozrostowych, Andrzej Kasprzyk, dyrektor Szpitala im. Kopernika, Dorota Bartnik, zastępczyni dyrektora Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego, dr hab. Mariusz Sokołowicz, prof. UŁ, dziekan Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ, Artem Luhovyi, opiekun pasieki na EkSocu UŁ oraz członek Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej, a także Andrzej Kołuda, prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej. 

Bardzo nam miło, jak co roku, przekazać ten drobny podarunek pacjentom zaprzyjaźnionego szpitala. Nasz wydział prowadzi od kilku lat projekt EkoEksoc, którym pokazujemy, że można wiele rzeczy robić ekologicznie: od zbierania deszczówki, poprzez fotowoltaikę, aż do zaproszenia do współpracy pszczół, aby produkowały miód na naszym wydziale. Od lat uczymy też studentów, że miasto jest ekosystemem, w którym, jak się okazuje, pszczoły mogą produkować bardzo dobry, zdrowy miód 

– mówił dr hab. Mariusz Sokołowicz, prof. UŁ, dziekan EkSocu UŁ. 

Na dachu biblioteki mamy ule, w których skrzętnie uwija się 600 000 owadów, produkując tę wspaniałą substancję leczniczą. Wokół biblioteki są tereny zielone, więc nasze pszczoły mają dużo kwiatów i dzięki temu miód, który wytwarzają ma bardzo dobre właściwości. Cieszymy, że posłuży właśnie pacjentom onkologicznym, a dzięki niemu ich rehabilitacja przebiegnie szybciej 

– dodała Dorota Bartnik, zastępczyni dyrektora Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. 

W imieniu pacjentów za miody dziękowała dr Maja Lisik-Habib, kierowniczka Oddziału Chorób Rozrostowych szpitala im. Kopernika: 

Jesteśmy ogromnie wdzięczni za ten dar władzom Uniwersytetu łódzkiego, a także całej społeczności akademickiej. Pokazują nam państwo, że w walce z chorobami nowotworowymi nie tylko najnowocześniejsze technologie mają znaczenie, ale także ludzka solidarność, prostota zwykłych gestów. Miód trafi do naszych pacjentów i ich rodzin. Jestem przekonana, że oprócz wyjątkowych walorów smakowych, będzie dla nich także odrobiną wytchnienia w trudnym czasie choroby.  

Pytana przez dziennikarzy o właściwości zdrowotne miodu, dr Maja Lisik-Habib wskazała, że wspomaga on układ odpornościowy, wzmacnia zdolności regeneracyjne organizmu, wspomaga gojenie ran błon śluzowych, powstałych podczas radio- czy chemioterapii. Działa też przeciwzapalnie.  

Na dobrodziejstwa zdrowotne miodu składają się 3 filary. Pierwszym jest to, co pszczoła przyniesie z pola, czyli dary natury - pyłek poszczególnych kwiatów. Drugi filar pszczoła dodaje od siebie, z gruczołów gardzielowych, czyli jest to cała enzymatyka miodu. Trzeci filar, być może najistotniejszy, to produkty rozpadu cukrów prostych, powodowanego przez te enzymy. To wszystko sprawia, że miód jest przede wszystkim aseptyczny, bardzo odżywczy, a także działa regenerująco i regulująco na nasz organizm poprzez uzupełnienie flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i, co za tym idzie, wpływa na zdecydowaną poprawę trawienia 

– uzupełniał Andrzej Kołuda, prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej. 

Na zakończenie uroczystości Andrzej Kasprzyk, dyrektor Szpitala im. Kopernika w towarzystwie pielęgniarek i lekarzy z Oddziału Chorób Rozrostowych przeszedł po pokojach i osobiście wręczył pacjentom słoje z miodem od UŁ i Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej. 

Materiał: Centrum Komunikacji i PR UŁ 
Zdjęcia: Maciej Andrzejewski (CKiPR UŁ)