Pszczoły w mieście – korzyści i zrównoważone pszczelarstwo
Istnieje wiele korzyści płynących z hodowli pszczół na terenach miast, a zielone okolice Biblioteki UniLodz to idealne miejsce dla uli – szczególnie istotne jest w tym przypadku sąsiedztwo Parku im. Jana Matejki oraz okolicznych skwerów kampusu uniwersyteckiego.
Dlaczego pasieki miejskie są takie ważne dla ekosystemu?
Miejskie pasieki wspierają procesy związane z utrzymaniem zieleni w miastach zurbanizowanych, a tym samym zwiększają szansę na to, że kwiatek lub drzewo rozkwitnie. Kolejnym elementem jest większa szansa na przetrwanie pszczelich rodzin, ponieważ za miastem liczne gospodarstwa rolne stawiają na uprawę monokultur, co skutkuje mniejszą ilością pokarmu dla pszczół w trakcie sezonu. Miasta są przyjaznym miejscem dla prowadzenia zrównoważonego pszczelarstwa
– mówi Artem Luhovyi, student drugiego roku studiów magisterskich na kierunku Gospodarka Przestrzenna na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym UŁ, opiekun pasieki (5 uli) oraz domku do apiterapii na tym samym wydziale, członek Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej.
Ule mogą przyczynić się do popularyzowania wiedzy na temat pszczół i pszczelarstwa wśród społeczności akademickiej i mieszkańców Łodzi. Za sprawą Beeblioteki możliwe jest uświadamianie, jak ogromne znaczenie mają te owady dla człowieka i jego zdrowia.
Smaczny i zdrowy – cenny miód dla pacjentów
Miód pozyskiwany z pasieki na dachu BUŁ już dwukrotnie trafił do pacjentów onkologicznych Szpitala Klinicznego im. Kopernika w Łodzi. Miód, od stuleci z powodzeniem stosowany w medycynie naturalnej, jest środkiem wspomagającym w leczeniu onkologicznym. Świadczą o tym badania naukowe, z których wynika, że działa on osłaniająco na błony śluzowe jamy ustnej podczas kuracji radiacyjnej pacjentów chorujących na nowotwory głowy i szyi. Dodatkowo miód może być wykorzystywany w pooperacyjnym leczeniu ran po nowotworach oraz w leczeniu owrzodzeń nowotworowych.
Warto zaznaczyć, że miód pozyskiwany od pszczół miejskich w niczym nie ustępuje temu, który produkują pszczoły z wiejskich pasiek, a niekiedy nawet przewyższa go jakością. Związane jest to z dłuższym sezonem kwitnienia krzewów, a także większą różnorodnością roślin w miastach.
Jak dodaje Artem Luhovyi:
Miejskie pasieki, dzięki swojej lokalizacji przed wszystkim są dobrym miejscem dla edukacji oraz przeprowadzania warsztatów na temat bioróżnorodności, owadów zapylających oraz usług ekosystemowych.
Materiał: Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego
Zdjęcia: Maciej Andrzejewski, Centrum Komunikacji i PR UŁ